Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 13 oktober 2015

Jaga monster

"När jag jagar monster behöver jag se upp så jag inte blir som det monster jag jagar."

Jag kan jaga monster i mig själv eller utanför mig själv. Monstren kan vara mina egna tankar, mina värderingar eller snarare det jag inte gillar, människor som kör illa i trafiken, byråkrati, politikerförakt eller andras övriga beteende. Jag ser saker som monster och något som jag behöver bekämpa. Låt mig ta några exempel.

Jag ser hur människor kör illa i trafiken och jag ser då som min mission att styra upp detta genom att påpeka, förhindra eller förändra andras beteende. En självpåtagen polisroll. Mina metoder blir lätt att jag beter mig som de monster jag försöker jaga. Snabba inbromsningar och egen okoncentration i trafiken gör mig själv livsfarlig. Jag ogillar en granne som beter sig illa på olika sätt. Mitt vapen blir att markera och påpeka vad han gör och samtidigt frysa ut honom. Jag tar med andra ord till mig beteenden som jag kanske själv från början föraktat. Någon blir fysiskt eller psykiskt misshandlad och i min iver att reagera tar jag till våld mot förövaren. 

Jag antar beteenden som jag själv föraktar och vill bekämpa. Jag blir det där monstret. På samma sätt kan det vara med min egen rädsla för mina egna beteenden där jag så starkt försöker förhindra att något ska ske och utvecklas i mig att jag antar andra konstiga beteenden. Ett annat sätt är att jag skyddar mina egna tillkortakommanden och beteenden genom att starkt moralisera beteenden jag själv är en del av. 

Jag behöver se över mina medel och lära mig se mina egna syften. Jag behöver välja att främst ta hand om mig själv, inte andra. Risken är stor att jag leder mig själv längre bort från mig själv genom att jaga de monster jag tror mig se.

När jag städat runt min egen trapp har skiten runt andras trapp mindre eller ingen betydelse alls. 

Vilka monster jagar du och vad riskerar du att själv anta för beteenden? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948