Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 23 oktober 2015

Du är genomskinlig

Du är transparent. Du är det över allt även när du går på gatan eller surfa på internet. Vi lämnar en massa avtryck efter oss som enkelt går att logga. Hur vi beter oss och vad vi verkar vara intresserad av plockas upp av de som vill veta för att försöka ta reda på och tolka vem vi är. Grannen gör det, arbetsgivaren gör det, dina barn gör det, du gör det ja alla gör det. Vi vill veta för att köpa din gunst eller för att bedöma din risk. 

Ibland är det inte heller direkt det du gör eller inte gör som syns utan sammansättningen av allt det som du gör som andra väljer att definierar dig genom och givetvis innebär detta också hur du definierar dig själv. Det sista egentligen det viktigaste, hur du definierar dig själv. För hur du definierar dig själv styr sedan vad du fokuserar på. Alltså vad vi fokuserar på definierar också oss själva.

Vi är transparenta och mycket syns väldigt tydligt hos oss själva oavsett om vi vill det eller inte. Inte sällan ser omgivningen vissa saker kanske före att du själv är medveten om det. Inte sällan säger människor, när vår situation är uppenbar, att de sett detta för länge sedan. Förälskade människor som försöker att dölja sin kärlek har ingen aning om hur tydliga de är, bara för att ta ett exempel. 

Vi skapar en massa fotavtryck och dessa gör oss transparenta. Vi blir genomskinliga och därför är det viktigt att vi själva väljer vad, när och hur vi vill vara för det syns och märks.

Om jag vill vara snäll och säger att jag är snäll men samtidigt gör saker som inte är snälla blir det jag gör som slutligen definierar mig. Om jag låter andra tro att jag är en jämställd person som ser till att dela på gemensamma sysslor i en familj och samtidigt sällan är hemma definierar jag något annat. Om jag arbetar för att sluta dricka alkohol och samtidigt glorifierar fester jag varit på där alkoholen flödat och alla beteenden jag bidragit till som berusad blir det jag fokuserar på som definierar mig och jag kommer att få det svårare för att sluta. Om jag klär mig i bomberjacka och kängor och rakar mitt huvud och samtidigt talar om att jag känner mig ensam och egentligen vill ha kärlek blir det som syns som definierar mig. Om jag klär mig starkt utmanande som tjej och samtidigt får problem jag inte vill ha med män som gör allt för mycket närmande blir det jag signalerar som definierar mig. Givetvis ska jag få ha vilka kläder jag vill och se ut som jag vill men jag lämnar mina fotavtryck som utåt sätt ger olika typer av signaler som definierar något och det i sin tur får olika typer av konsekvenser. Ansvaret ligger hos oss själva var och en men jag ska inte bli förvånad om resultatet inte alltid blir som jag tänkt mig om jag inte själv är konsekvent.

Alltså, hur vi slutligen sammantaget definierar oss och vad vi lämnar för signaler spelar en oerhört stor roll. Vi behöver vårda våra egna varumärken så att människor i vår omgivning inte ser en yta utan istället ser vårt genuina riktiga jag inifrån och ut istället för utifrån och in.

Jag har inte själv varit tillräckligt tydlig här utan tänkt en sak och sedan gjort helt andra saker.

Hur tydlig är du och vad lämnar du för fotavtryck egentligen?   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948