Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 15 oktober 2015

Den starka svagheten

Vi talar om oerhört stora nästan omänskliga krafter för att klara av att bryta våra egna mönster och beteenden. Vi talar om oerhörda krafter som samtidigt håller oss fast i ett järngrepp med en kraft som i ett skruvstäd och som gör allt för att cementera det som pågår. Vi är beredda att till och med offra våra liv för att slippa förändra. För den utomstående är detta helt obegripligt men för den som är i det, den enklare vägen även fast den kräver sina offer. 

När vi sitter fast i djupt rotade mönster präglade av beroende, rädslor och historia finns det ibland bara en väg, om vi vill fortsätta leva.

Den vägen är utan kontroll helt överlämnad till någon annan. Allt annat leder till nya misstag, nya lögner och nya misslyckanden.

I dessa lägen går det inte att lita på den som sitter fast, det blir bara ett sätt för den som sitter fast att fortsätta styra och ha kontroll.

12- stegsprogrammet uttrycker det så här, i tredje steget:

"Vi lägger vår vilja och vårt liv i händerna på Gud, så som vi uppfattar honom."

Gud är ett begrepp men beskrivs som den högre kraften. Tänk dig vilken kraft som helst; en människa som t.ex en terapeut, sponsor eller någon annan som vet vad det handlar om och som inte själv sitter fast på något sätt i eget beroende inklusive medberoende, utan som gjort sitt eget arbete och nu har skapat en möjlighet att styra och ha kontrollen igen men på helt andra grunder.

Valet, ligger fortfarande hos den som sitter fast att välja liv eller död. Är valet död kan vi inget göra. Är valet liv kan vi visa vägen även fast jobbet fortfarande ligger hos den som sitter fast. 

Skruvar du dig hårdare och hårdare fast i ditt eget skruvstäd? Kämpar du med att fortfarande se till att ha kontroll och försöker styra med den styrka som just nu förgör dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948