Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 14 juli 2013

Livet en kamp

Är livet en kamp? Handlar livet om att kämpa? Är livet varje dag en summa av mina andra dagar eller är idag en ny dag? 

Hade livet varit en ny dag varje dag hade livet aldrig varit en kamp. Varje dag öppnar upp för nya förutsättningar utan min egen historiska belastning. Jag ser och jag känner jag gör. 

Är livet en kamp bär jag min historia som smittar även min dag. Kamp att överleva, kamp att leva, kamp med känslor, kamp med tankar som snurrar, kamp med ex, kamp med partner, kamp med grannar, kamp med barnen, kamp med myndigheter, kamp med ensamhet, kamp med att få en relation, kamp med att separera, kamp i vardagen, kamp på jobbet, kamp med beroende, kamp med pengar, kamp med smärta, kamp med handikapp eller ska vi säga handikamp, kamp med livet, kamp med döden osv.

Kampen vad handlar den om?

Kampen handlar om vad jag bär på historiskt. Historian om mig själv lever i nuet och gör livet till en kamp. Jag plågas av det som varit och jag ältar det om och om igen. han var, hon gjorde, det är, det var. Varför, varför, varför? Så länge jag inte accepterar och släpper min historia och mina upplevelser bakom mig blir livet en kamp. 

Historian har fått mig hit. Det finns däremot inget av historian som är värt att fortsätta bära om det på ett negativt sätt påverkar min dag idag. Visst kan jag älta det. Men det hjälper inte. Älta det! Älta tills jag inte står ut längre med mig själv, då förstår jag att det inte var värt det.

Kampen är oron om min framtid. Kampen får mig att undvika att leva här och nu och istället leva i morgon. Inte nu sedan, ska jag leva mitt liv.  Oro vad som ska hända i morgon som gör att min dag bleknar och skapar min kamp.

Livet är en kamp om jag gör det till en kamp. Vill jag att det ska vara en kamp så har jag troligen en fördel av att känna den känslan. jag har sjukdomsvinst. Vem är jag om mitt liv inte är en kamp? Vad kan jag relatera till då? 

Kan det vara så att om livet inte är en kamp tappar jag min identitet? Helt plötsligt kan jag inte skylla på något annat. Helt plötsligt är det inte andras fel. Helt plötsligt är det mig själv allt handlar om. Helt plötsligt ligger ansvaret bara hos mig. Vad jag gör, vad jag tänker och vad jag känner. Det handlar om mig inte om något annat, någon annan. 

Mitt liv ligger i mina händer och vilket liv jag vill leva ligger på mig att ordna. Då helt plötsligt blir kampen min egen rannsakan och min egen granskning av mig själv för att finna mina insikter för att leva mitt liv. 

Den kampen är ett helvete större än någon annan kamp. Skillnaden är den att den kampen finner sitt slut. Välkommen! 

Hur är det för dig, tycker du att ditt liv är en kamp? Känner du att du belastar dig själv med för mycket historia eller för stark oro om framtiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948