Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 22 juli 2013

Mål

Utan mål blir inget. Utan min egen syn på vad jag vill och hur jag vill ha det blir det vilset. Jag har i perioder haft andras mål att leva upp till. Sist jag märkte det var när jag insåg att en gammal önskan från mina nu ej levande föräldrar att ha ett annat typ av jobb än det jag då hade. Jag gjorde då mina val men historien har visat sig att jag ändå fortsatt att söka mig från mina egna gamla mål till att leva upp till deras mål. Intressant upptäckt.

Är jag vilsen så handlar det oftast om att jag inte vet vad jag vill. Jag har inte uttalat tydligt för mig själv hur min vision ser ut och mina mål konkret. Jag har i stunder mer haft fokus på vad andra vill och styrt mig efter det. Allt från mina föräldrar till mina partners, mina barn, mitt arbete osv. Jag har förminskat mitt eget till förmån för någon annan. Allt för att få vara med och passa in. Vansinnigt men sant.

Detta skapar en otydlig struktur hos mig. Helt utan charm. Klart jag blir vilsen. Vad ska andra säga och vad händer om jag väljer nått som ingen annan vill. Hur ska det gå.

Målen är avgörande och en av mina första frågor i samtalet med andra som jag ska vägleda.

Här kommer några tankar omkring när målen inte riktigt uppfyllas och vad som kan vara orsaken:

1. Målen är inte tillräckligt specifika. Den ger mig inte en tydlig riktning.
2. För kort tidsperspektiv. Målen är orealistiska i förhållande till den tid jag har satt upp.
3. Inte tillräckligt uthållig. När jag ska nå nya mål behöver du troligen kliva ur din comfortzon och då finns risken att du tappar fokus när du möter motstånd.
4. Omedvetna beteenden. Vilka utmaningar och omedvetna beteendemönster har jag när jag försöker nå mina mål.
5. Saknar resurser. Det kanske saknas pengar för att komma vidare till
nästa steg mot ditt mål, en viss kunskap eller en viss kontakt. jag intar attityden att jag letar efter lösningen istället. Det gör det lättare för mig att se möjligheter.
6. Målet är inte mitt. Vet jag om mitt mål är förankrat i mina egna värderingar? Jag kommer aldrig att ha samma drivkraft om jag inte känner att målet till 100 % är mitt eget.
7. Inte tror att jag kan lyckas. Har du stunder då du tappar lusten och
känner dig liten och oförmögen att verkligen kunna uppnå det du vill?
Jag kan lära mig olika tekniker för att bli medveten om mina omedvetna beteendemönster och
hur jag ska kunna förändra dem så att det blir beteendemönster som gagnar mig istället för att jobba emot mig.

Hur är det för dig, sätter du mål och har en vision om ditt liv? Eller är du vilsen och saknar målen eller lever genom andras mål?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948