Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 29 juli 2013

Ro i sinnet

Ro i sinnet skapar jag själv. Oro i sinnet skapar jag själv. Det handlar om mig. Ingen annan. Modet ligger i att förstå det och jobba med det. Allt annat tar tid, kanske ett helt liv och risken att misslyckas för mig är total.
Nu menar jag inte att jobba med sig själv gäller om jag tar på mig andras fel och brister då släpper jag mitt eget fokus. 
Inom t ex AA anonyma alkoholister använder man sig bland annat av följande  bön som handlar om min egen sinnesro. Här i en svensk längre version. Originalet skiljer sig lite men jag tycker den ger ett bra stöd i vad jag behöver göra. 

"Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.
Låt dock aldrig min sinnesro bli så total att den släcker min indignation över det som är fel, vrångt och orätt. Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder och vreden slocknar i mitt bröst.
Låt mig aldrig misströsta om möjligheten att nå en förändring bara för att det som är fel är lag och normalt, att det som är vrångt och orätt har historia. Och låt mig aldrig tvivla på förståndet bara för att jag är i minoritet. Varje ny tanke startar alltid hos en ensam."

Jag är själv men är ändå inte ensam, jag har mitt fokus på mig men ser min omgivning. 
Så fort jag fokuserar på något annat eller någon annan tappar jag mig själv och kliver in i självömkan och harm i form av rädslor. 
Så länge jag inte fullt ut kan acceptera och förlåta har jag kvar något som jag inte rannsakat mig själv. 
Mitt eget arbete får mig att komma dit genom att få rillgång till mina grundkänslor. Möta dem där de uppstod så att jag kan gå vidare i mitt liv med kärlek till mig själv och min omgivning. 
Bön och meditation är ett sätt att ha samtal med mig själv och finna mig själv. För mig tidigare och kanske många andra så ryggade jag först tillbaka när man talade om bön och meditation. Det blev lite new age för mig och hokus pokus. Nu vet jag annorlunda när jag ser att det är ett verktyg för att komma i kontakt med mig och ge mig tid för mig. Inte svårare än så. 
Hur gör du för att hitta dig själv? Har du de verktyg du behöver? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948