Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 11 januari 2014

Tystnaden

Tystnaden kan skrämma mig. Tystnaden skrämmer mig för att jag får så mycket tankar och så mycket rörelse i mitt huvud. Tystnaden stör mig och känslan är att jag vill bort från det som är tyst för att slippa höra. Tystnaden påminner mig och får mig att känna gamla känslor och tänka gamla tankar. 

Tystnaden tynger när ingen ringer eller hör av sig och när det som fyller min tystnad enbart är illusioner. Jag vet att valet är mitt och att jag inte kan eller ska förvänta mig något men i mina sköra stunderna kan det vara svårt att stå emot. 

Men. 

Tystnaden ger mig också en paus. Den skapar ett utrymme mellan då och nu och mellan nu och sen. Tystnaden ger mig möjlighet att lyssna på det jag jag senast hört för att få möjlighet att ta in och känna in det jag precis fått till mig. Tystnaden är också vägen innan jag väljer att göra något. Tiden jag behöver för att tänka innan jag väljer att handla. Den ger mig förtankar på samma sätt som efter ger mig eftertankar. 

Tystnad för mig kan också vara att välja tystnaden för att sluta tänka. Jag fokuserar på en sak som t ex min andning för att bara tänka på den och stänga ute alla andra tankar. Jag andas, jag andas, jag andas. Tanken ägnas åt andningen och i övrigt är det tyst. När jag väljer tystnaden så får jag lugn i min själ. 

Ibland blir tystnaden min möjlighet att ta in det som finns utan för mig. Tystnaden välkomnar de ljud, de bilder och den känsla jag får av att beröras av det självklara. Sakta upp och se vad som egentligen händer jämfört med det jag tror händer. Det självklara utanför. Luften jag kan andas, ljuset som når mig, mörkret som får mig att se vad ljuset hindrar. Ljuden som är en barriär jag lever med eller den distingta fågeln som väljer att sjunga även fast våren ännu är långt bort. Havet som klickar när den möter stranden och bergsklipporna. Isen som sprakar. 

Tystnaden ger mig en möjlighet att välja. Tystnaden skapar ett nytt utrymme som jag kanske aldrig sett eller som jag saknat. 

Välkommen tystnaden, jag väljer hur jag möter dig. 

Vad betyder tystnaden för dig? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948