Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 18 januari 2014

Vilka stigar går du på?

Om jag ägnar all min energi att se på  vad andra gör eller inte gör. Om jag har åsikter om andra i allt. Om jag dömer, fördömer och ser ner. Om jag beklagar mig hur världen är. Om jag ser ner på andra religioner och trosuppfattningar. Om jag föringar historien som den varit. Om jag anser äldre vara passé och inte har något att lära ut. Om jag snackar skit om mitt ex. Om jag har åsikter om mina barns sätt att leva och deras val. Om jag har åsikter om sexualitet. Om jag känner agg och fördömer min närmaste granne. Om jag säger att du har fel. Om jag försöker påtvinga mina idéer. Om jag anser att en politiskt uppfattning är bättre än en annan. Om jag tycker min insats i livet är större och bättre än någon annan. Om jag anser att någon står lägre än mig.

Vad gör det mig till då? 

Vem är är jag som tror att jag sitter inne med rätt svar och en tror att jag är en högre stående individ? Vad gör det mig till för person? 

Är mitt syfte att vara bättre och må bättre? Är det för att se att andra är sämre och har det sämre? Är det för att se att jag själv inte är lägst i rangordningen?

Växer jag och har det bättre om andra har det sämre?

Om jag jämför och graderar kommer jag då i en bättre situation. Mår jag bättre av att andra mår sämre? Är mitt arbete och mina insatser mer värda om andra jämförs som mindre värda? 

Jämföra och rangordna får mig inte att ha ett bättre liv. Det gör mig enbart dömande. 

Att vara tacksam för det jag har. 
Att se ett värde i allt som finns på jorden.
Att vara ödmjuk mig själv.
Att vara ödmjuk andra.
Att aldrig döma och förtala. 
Att släppa mitt fokus utanför mig själv.
Att städa i mitt eget hus.

Det ökar mitt eget värde. Det får mig att växa.

Allt annat leder mig på vilsna stigar och återvändsgränder. 

Jag själv går fel ibland och jag kommer på stigar jag märker mörknar steg efter steg.  Jag upptäcker detta tidigt idag och jag hittar vägen därifrån. 

Tidigare i mitt liv var jag duktig på att hitta en massa stigar som ledde mig på villovägar. Jag ljög, jag skvallrade, jag snackade skit om andra. Jag fördömde och förmanade. Jag skyllde på andra. Jag glänste i andras fördärv. Jag tog inte ansvar. Jag pekade på andras fel som egentligen var mina egna. 

Jag är tacksam att jag fick hjälp att öppna mina ögon. 

Vilka stigar går du på? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948