Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 23 augusti 2013

Jag ska ha

Mitt ego får jag ta tag i varje dag. Han finns där och han vill så mycket. Han vill ha och han vill synas. Han vill vara i centrum.

Enligt i Wikipedia, utan att bedöma sanningshalten i detta, beskrivs egot på följande sätt:...Egot gör tre saker jämt och ständigt, den söker tvångsmässig bekräftelse, har ett tvångsmässigt behov av att kontrollera, har ett tvångsmässigt behov av att döma och försvara och har tvångsmässiga osanna förväntningar. Egot tror att den är sig själv, det vill säga människan själv. 

Själv tycker jag att det är en bra beskrivning som talar lite om vad som både behöver vara där men samtidigt  inte ska ta allt för stor plats. När det saknas en balans mellan mitt genuina jag och mitt egot hopar sig problemen inom mig och det är inte mitt jag som då har den största platsen.

Egot tar en massa olika skepnader vilket gör att jag behöver vara på vakt för att förstå mig själv vad som sker inom mig.

Nu i sommar fick jag tag i snålheten i mig och hur den påverkade mig. Den fanns bara där och jag gillade verkligen inte det. Hela min kropp värkte. Jag blev påverkad i mitt humör av det som hände. Jag blev överraskad men förstod samtidigt att detta var nått jag behöver fundera mer på. Känslan var verkligen bekant. När jag valde att stå utanför mig själv för att se vad som föregick kunde jag få perspektiv och bestämma mig för hur jag ville ha det och att snålheten fått ta alldeles för stor plats i mig. Den snålheten var inte riktigt jag. Jag ser den varje gång det handlar om pengar hur den griper tag i mig och hur min energi kraftsamlar. Ungefär som när jag var barn och jag och min syster skulle dela lika. Det var då viktigt att det blev precis lika. Så starkt kan jag se att känslan håller mig kvar även fast mitt förnuft säger nått helt annat.

Mitt ego behövs men tar det för stor plats stjälper det hela mig. Jag behöver lära mig att förstå och acceptera att det är en egenskap och en personlighet i mig som påverkar hur jag mår och vad som kommer till mig eller inte.


Hur är det med ditt ego, tar det ibland för stor plats och visar sidor av dig som du kanske inte skulle önska? Har du sett att du har ett ego?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948