Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 3 augusti 2013

Leva med det

Måste jag alltid leva med att jag har mina karaktärsdefekter? Är det självklart att jag för alltid ska ha symtom som medberoende, möjliggörare, sexmissbrukare, ätmissbrukare, alkoholmissbrukare, narkotika- och tablettmissbrukare, känslomissbrukare, bekräftelsemissbrukare osv ? Att jag aldrig blir fri? Att jag får leva med att det är så? 

Ja jag är övertygad om att jag får leva med min karaktärsdefekter och hitta sätt att hantera dessa. Däremot är jag inte säker på att mina symptom är för eviga. 

När jag når botten i mina känslor och kommer åt varje känsla jag missbrukat på och de beslut jag då fattade på den/ de känslorna, kommer också missbruket att försvinna. Jag får inte samma effekt av det jag tidigare använde för att döva mina känslor. 

Jag får således acceptera att jag är den jag är med de karaktärer och karaktärsdefekter jag har och att jag själv kan välja hur jag vill använda mina karaktärsdefekter. Dominant karaktär  kan bli att hjälpa andra med sin dominanta karaktär istället för att själviskt styra osv. 

Däremot när jag kommer till botten och på djupet jobbar mig igenom varje känsla som jag missbrukat på kan det finnas möjlighet komma leva utan beroendet. 

Många av oss klarar av att bli nyktra när vi arbetar i t ex 12 stegsprogrammet. Vi blir av med symptomet och håller oss nyktra genom t.ex. avhållsamhet. Gör vi programmet ordentligt och även arbetar med våra känslor på det djup jag talar om kan vi bli fria. Fria att slippa sitta i det fängelse som ett tidigare missbruk kan bli. "Nykterhet" kan bli en befrielse men samtidigt ett fängelse med rädslan av att riskera att ramla tillbaka. 

Jag behöver, med mina känslor och mina tankar arbeta mig igenom varje del för att bli fri.  Arbetet kan ibland ta tid men ger den befrielse som kan förlösa mig. Jag behöver acceptera och förstå att det finns något som kan göra mig fri tillfullo och som är bättre än det liv jag levde eller lever. 

Hur är det för dig, är du fast i ett gammalt förde detta beroende? Kan du acceptera att du har de karaktärsdefekter du har? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948