Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 26 november 2013

Livrädd

Rädd för livet. Livrädd. Jag har egentligen inte varit rädd för saker, händelser eller något som skulle kunna kännas  som farligt. En spänning och att det är en risk ja men inte rädd för att det ska hända. Kanske rent av oförsiktig och lite dumt orädd. I perioder definitivt dumt. Jag var inte tillräckligt försiktig på den tiden och jag tog inte hand om mig själv på det sätt som jag borde. Min känsla var "- Jag är inte rädd för något!"

Men, så var det inte alls. Jag var egentligen livrädd, livrädd för att bli ensam, livrädd för att inte bli använd, livrädd för att inte bli älskad. Jag var rädd för livet som jag inte ville ha, rädd för att åter igen känna. Orädd var egentligen ett uttryck för otrygg, oälskad, oanvänd och obekräftad. 

Min strategi för detta blev att utmana mig för att få, utmana mig för att vara, utmana mig för att känna. Jag utsatte både mig själv och andra för att bli bekräftad. 

Detta är ett sätt att vara livrädd. Andra har andra strategier vilket jag har använt mig av några av dessa med: musslan (berättar inget för att inte avslöja), aggressiv, offer, förövare, viktuppgång (för att skydda mig mot omvärlden), olika typer av beroenden för att undvika att känna t.ex ensamhet, oälskad osv. Detta är bara några få exempel på strategier där vi är livrädda och agerar utifrån det. 

Även i mitt eget förändringsarbete har jag varit "orädd" och använt mig av samma strategi. Vad jag då inte visste var att den orädslan fick mig att knäcka min egen kod och fick mig att se min egen egentliga rädsla vilket gör mig tacksam idag. Jag utsatte mig i ett syfte att bli bekräftad men fick möta min egen bekräftelse och kärlek till mig. 

Tänk om det kan vara så även för dig att din egen rädsla/ orädsla är just den du behöver möte på djupet för att komma åt din egentliga rädsla. Möta den rädsla som hindrar dig att komma vidare i arbetet med dig själv. 

Är du rädd för livet? Är du rädd för att förändra? Är du gärna kvar i det kända kaoset för du är livrädd för det som finns bortom detta? Vågar du möta dig själv? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948