Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 5 november 2013

Relation - ärlighet

Vill jag ha en relation behöver jag bidra med det jag kan i relationen för att den ska bli framgångsrik. Jag äger 50 % av ansvaret för relationen men 100 % ansvar  för mig. Utan mina 100 % delaktighet är risken stor att relationen inte kommer att lyckas. 

En del i detta ansvar är min ärliga närvaro . Utan ärlighet kommer relationen att brista i sin form på något sätt. 

Oärlighet kan göra den framgångsrik på kort sikt. Jag skapar en agenda som ser bra ut och som lovar mycket. Jag går in i en relation med en falsk identitet som om jag var någon annan än den jag egentligen är. Det fungerar men kommer att upptäckas. På sikt innebär min oärlighet att min närvaro inte känns äkta även fast oärligheten inte upptäckts. När den upptäcks blir fallet från toppen hårt och tungt där både jag själv och den andre drabbas. 

Att vara oärlig drabbar inte bara den andra det drabbar även mig själva. Det skapar stress, risken att upptäckas blir betydlig och jag vet inom mig att jag inte är sann vilket fräter hål i mig och successivt leder till att jag identifierar mig som en oärlig och osann person. 

Att vara sann och ärlig handlar inte enbart om mitt förhållningssätt till andra utan mitt sätt att förhålla mig till allt. Hur jag ser på mig, hur jag ser på rätt och fel, hur jag ser på vad som är ok att göra och inte. Är det ok att betala svart, är det ok att köra för fort, parkera fel, slå till med en vit lögn osv. Jag skapar mig och mitt varumärke utifrån mitt sätt att vara sann och ärlig. Jag blir vad någon annan uppfattar mig. Den uppfattningen har jag skapat själv. 

Är jag sann och ärlig i mig skapar jag en grund som ger förutsättningar för en framgångsrik relation även med andra.

Hur sann och ärlig är du? 

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant och tänkvärd läsning. Jag har på senare tid många gånger funderat över en nära väns ärlighet gentemot mig. Och tyvärr så måste jag nog inse att personen i fråga har ljugit om ganska många saker för mig, vilket känns väldigt trist. Frågan är bara hur mycket som är rena och skära lögner. Och varför personen har ljugit kan man ju bara spekulera i.

    SvaraRadera
  2. Vad du kan fokusera över är din koppling till denna person och vilka val du behöver göra i förhållande till din nya kunskap. Vi kan inte förändra andra men vi kan välja att förhålla oss till det som kommer till oss.

    SvaraRadera

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948