Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 7 december 2013

Hjälp utan hjälp

Mitt dolda syfte styrde. Jag hjälpte för att få. Jag hjälpte för att bli bekräftad. Mitt syfte var att få något tillbaka. Jag hade en baktanke med att ha en viss relation. Han eller hon hade något jag ville ha därför var jag hjälpsam, inställsam och uppmärksam. Mitt syfte var inte att hjälpa, mitt syfte var att få. Inget heroiskt alls utan ren egoism. Jag ville ha något och var beredd att ge vad den andre ville ha så jag fick. Jag ser efteråt att det präglade mitt sätt att vara. Det handlade om mitt arbete, mina kärleksrelationer, och andra relationer. Jag ville ha därför hjälpte jag. Själv tyckte jag att jag hjälpte i gott syfte och att jag var ärlig, men det var inte alltid så. Det blev tydligt när jag började peta i mig själv. Jag hade ett dolt syfte. 

Ibland var det uppenbart men oftast subtilt och dolt. Jag ville ha något. 

Jag vet också i situationer där det var uppenbart att jag enbart ville ge för att ge för jag ville bli använd. När jag hjälpte med detta syfte var det också tydligt att jag också fick en helt annan respons. Jag hade ingen baktanke och det märktes. 

Tänk om livet aldrig handlar om att få utan tvärt om att livet handlar om att ge. Syftet är inte att jag ska ha utan att få uppleva storheten att ge bara för att jag vill ge. Jag vill ringa det där samtalet för att uppmärksamma någon, jag vill ge pengar för den som tigger, jag vill ta upp vad någon annan kastat på marken, jag vill lyfts upp de bananer som ramlat ner från  hyllan i affären, jag vill hålla upp en dörr åt någon, jag vill gå med i en hjälporganisation för att bidra med det jag kan, jag vill betala in ett bidrag varje månad till en hjälporganisation bara för att jag kan det, jag vill stanna när jag ser att någon har problem med sin bil, jag vill stanna min bil vid en busshållplats där någon står och fryser  och erbjuda skjuts, jag vill serverar kaffe till en arbetskollega, jag vill uppmärksammar vad någon gjort eller bara för att hon finns, jag vill gör någon annan glad, jag vill ge någon ett leende. 

När mina handlingar inte sker för att jag ska ha något händer något med min omgivning. Ärligheten syns igenom och bara det innebär att jag från ett helt oväntat håll kan få något tillbaka. Inte självklart men alltid oväntat och på ett sätt och med ett innehåll bra mycket större än mina tidigare dolda begär. 

Tänk om livet enbart handlar om att ge?

Hur ser dina syften ut? När gav du senast för att ge, inte för att få? Hur känns det när du ärligt får?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948