Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 27 maj 2016

Förminskar mig själva

Andra kan. Andra vet. Andra känner. Andra gör. Andra har rätt. Andra vill. Andra tycker. Andra reagerar. Andra är.
Jag har skuld. Jag känner skam. Jag är inte.

Vi ser vårt liv utifrån andra och jämför oss sedan utifrån andra. Vi jämför med att se vårt sämre värde och förminskar det värde vi alla har. 

När vi är i skuld eller känner skam, blir de bästa tillfällena för att visa på hur små och oviktiga vi är. Skulden kan vara nedärvd eller självpåtagen med anledning av något vi gjort och kan i vissa situationer bli evig utan ett sista datum för att bli slutbetald. Ett ypperligt läge att förminska oss. Skammen något vi kanske länge känt för något som får oss själva att hindrar oss att ta den plats som är vår och markera vårt eget värde. Ett ypperligt läge att förminska oss.

Först när vi fått nog kan bli startskottet för en upprättelse. Först när vi inser att vårt värde inte är ett annat eller sämre värde än det värde andra har finns chans till förändring.

Det kom in en man för ett tag sedan som för tionde gången hade blivit utslängd hemifrån. Han hade vid varje tillfälle vandrat på gatorna i det han just då hade på sig och grubblat över sin situation. När han till slut fick komma hem fick han sova på soffan nere i vardagsrummet.

Mannen hade ett antal år tillbaka kort varit otrogen och flyttat från familjen. De hade tagit ut skilsmässa men nu var han tillbaka igen, sedan några år för att de skulle försöka få ihop sin kärlek igen. Problemet var att hustrun inte kunde komma över det som hänt och mannen levde med en skuld för det som hade hänt som på något sätt aldrig verkade bli betald. Mannen gjorde allt för att de inte skulle hamna i låsningar och aggression. Han anpassade sig och han anpassade sig men ändå blev det reaktioner och han blev vid olika tidpunkter utslängd eller fick anpassa sig till henne. Mannen hade på grund av det han själv bidragit med och som han tyckte var avklarat ändå tagit på sig en fortsatt skuld som gjorde att han förminskade sig själv och utsatte sig för en mängd saker mot hans egen person och värde. Allt ökade både skulden och ökningen av förminskningen.

När mannen kunde få perspektiv i samtal med andra började han sakta inse att han själv hade ansvar för det som pågick och att han hade ett eget arbeta att göra för att hitta sin egen väg ut. Hans gamla strategi verkade inte fungera och ökade mer på, både hans och familjens stress än det hjälpte.

När vi förminskar oss själva klär vi i oss en offerroll. Offerrollen tar oss långt bort från oss själva utan egen kraft och möjlighet att äga vår egen fråga. Först när vi inser att vi är en del av det som sker ökar förutsättningarna till att hitta bestående lösningar. 

Har du en tendens att förminska dig själv?

Idag är en dag jag ser mitt eget värde, ett värde varken mer eller mindre än någon annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948