Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 5 maj 2016

Skulden ska skydda mig

När vi känner skam (en slags rädsla) eller utsätts för andra rädslor är det definitivt något vi inte vi vill ha. Vi vill så fort som möjligt frigöra oss från det vi känner. Rädsla skapas av något som ger oss stress och kan led till något farligt. I grunden var lösningen att fly eller slå ner det som gjorde oss rädda. 

Vi vill hitta något som är orsak till det som gör oss rädda. Vi vill hitta det som kan förlösa och frigöra oss från rädslan vilket blir att hitta något som behöver bekämpas så att rädslan försvinner. Precis som förr i tiden och så är det än i dag. Vi letar efter syndabockar själva eller gemensamt som gör att vi kan befrias från den rädsla vi går och känner. 

Det är grannens fel eller myndigheternas fel. Det är mina förändrades fel eller det är mitt x fel. Det är invandrarnas fel eller kanske är det tiggarnas fel. Det är muslimernas fel eller varför inte regeringens fel. Vi letar syndabockar och vi kommer på förklaringar och lutar oss mot myter, konspiratorsteorier eller skrönor för att förstå men samtidigt för att försöka minska vår egen rädsla. Det finns partier som bygger hela sitt väljarunderlag på just detta. Vi gör allt för att befria oss och på ett okritiskt sätt. 

Man kallar detta kognitiv disharmoni som vi vill befria oss ifrån. Genom att hitta förklaringsmodeller tror vi att vi kan vi befria oss från våra rädslor. Tillfälligt fungerar detta men är förkastligt eftersom det är osanningar och leder oss längre bort från oss själva. Jag har gjort detta under stor del av mitt liv på många olika sätt mer eller mindre raffinerat men har däremot inte minskat min rädsla snarare tvärt om. Idag existerar detta inte mer än korta stunder tills jag kommer på vad jag gör. 

Vad är du rädd för? Vad leder din rädsla dig? Har du andra du lägger skulden på? 

Idag är en dag jag söker kärleken och befriar andra från skuld. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948