Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 29 maj 2016

När mina känslor får makten

Utanför. Vi känner oss ibland utanför. Utanför för att vi tycker olika, tänker olika, känner olika och kanske är olika. Men vi kan också känna oss utanför för att vi tillfälligt är olika. Utanför innebär olika känslor i oss. Känslor som handlar om ilska, sorg, utsatthet, ensam, förlorad heder, begränsad, olika och många andra typer av känslor. Känslor som gör att vi ibland kan bete oss på ett annorlunda sätt och även på ett mer avvikande sätt. 

Jag lyssnade på ett program i går som handlade om hedersmord som ett utryck för denna typ av utsatthet där hedern kan vara det enda som fanns kvar till slut att försvara och detta genom mord. Fruktansvärt och obegripligt men just då den enda utvägen i ett situation där någon helt tappat all annan kontroll. Spärrarna som vi annars har oavsett vad det än är lösgörs och vi får tillgång till våra innersta direkta känslor och tappar allt som handlar om moral, etik och värderingar. Vi får en direktkontakt där känslorna direkt får tillgång till handlingarna utan att passera tankens filter. Jag tror att vi alla varit där någon gång på något sätt. Mord är en väldigt dramatisk och fruktansvärd handling men det finns så mycket mer under detta. Vi tar hårt i någon. Vi slår till. Vi blir arga och  reagerar med ilska utan att slå. Vi är elaka i det vi säger till någon annan. Vi vill ta livet av oss själva. Vi blir lättirriterad och vi överreagerar. Vi blir tysta och inneslutna. Vi blir väldigt inneslutna och deprimerade. Vi kan till och med gå in i olika sjukdomstillstånd. Vi gör panikhandlinga och vi får katastroftänkande. Vi agerar direkt på olika känslor som utåt sätt kan uppfattas som mer eller mindre avvikande. Förälskelse är även det ett sådant skeende som får oss att bete oss annorlunda. 

Jag hade nedsatt hörsel för ett antal år sedan och levde som i en sluten värld. Alla ljud som fanns utanför mig blev svåra att ta in och jag hade konsentrationssvårigheter. Jag hörde inte om alla talade i munnen på varandra eller om det var störande ljud omkring mig. Jag betedde mig väldigt underligt under denna period och var inte mig själv. 

Det är så lätt att komma i situationer där våra känslor får övertaget och våra tankar inte får en chans att vara med i processen. 

Känner du igen situationer hos dig där du utan att tänka agerar på din känsla som t.ex irritation och ilska? Hur var du då och vad gjorde du då? Gjorde du saker som du egentligen inte ville ha gjort? 

Idag är en dag jag väntar med att agera direkt innan jag hunnit tänka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948