Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 25 maj 2016

Modern en människa

Jag måste erkänna att jag inte riktigt har koll men inom kort är det mors- dag. Jag vet att ute i världen är det tidigare på året än när det är i Sverige. Det har lite gått inflation i vems dag det är. Allt och alla har en dag att bli uppmärksammad på. Mors dag är på samma sätt. Jag tror att det i begynnelsen var att det var den dagen på året mor i huset skulle få vara lite ledig. Sedan har allt detta mer blivit ett marknadsjippo men det är en annan sak. Kanske var det ett marknadsjippo redan från början.

Modern har ett försprång på ca 9 månader det går inte att förbise. Nio månader med utveckling och mycket nära kontakt. Kommunikation med känslor och rörelser, ljud och hörsel mellan modern och barnet i moderns mage. Ett försprång som gör att både modern och barnet har en särskild kontakt som kanske varat livet ut. Kanske ibland både på gott och ont. Även fast den faktiska modern (i vissa situationer) haft ett havandeskap och fött fram barnet verkar ändå den fysiska modern (den som tagit hand om barnet) ha en väldigt stor betydelse. Det är som modern/ kvinnan har något som på ett särskilt sätt tilltalar barnet. Mannen blir ibland ett bihang eller sekundär även fast han finns och faktiskt är med och också är väldig närvarande. Modern är modern. Egentligen säger jag mamma och inte mor. Det är som det blir lite mjukare sagt då. 

Modern står på något sätt både för det jordnära men också för det starka samtidigt som modern är en kvinna och också representerar det svaga, åtminstone i förhållande till mannen som oftast är större och starkare. Det är inte alltid så men jag tänker att det ofta är så. Detta betyder också att den svage, modern också kan bli ett offer och därmed behöver skyddas. Skyddas från någon som kan vara förövaren och inte sällan kanske detta just är mannen i familjen. Mannen som kanske mer står för det traditionellt stränga bestämda. Jag vet att detta verkligen inte är en entydiga sanning utan att det kan vara precis tvärt om och att detta väldig mycket handlar om värderingar.   

I att vara Moder ligger också en förväntning om vad det innebär. Moders barn har åsikter och moderns man det samma omkring vad som förväntas av en mor. Omgivningen har en de åsikter och kan vara fördomsfull kopplat till vad en moder bör göra eller inte. 

Jag har både haft åsikter om vad min mamma gjort eller inte och jag vet att jag har haft åsikter omkring vad en moder ska göra eller inte. Åsikter som byggt på  gamla invanda förväntningar, uppfattningar och mina egna känslor kopplat till detta. En del åsikter har varit neutrala och sunda en del har verkligen inte varit detta.

Min övertygelse är att modern är en människa och som en människa kan vad som helst hända och att vara moder stället inte större krav än att vara man och fader. Det handlar mer om medmänskliga förväntningar än något annat. Mer om förväntningar på en förälder än ett särskilt kön. Genom att ha denna grunduppfattning påverkar det också min nya syn på min mamma, mer som en människa än något annat. En människa med förmågor men också fel och brister. En människa som gjort så gott hon kunnat utifrån sina förutsättningar.

Hur ser ditt förhållande ut till din mor och mamma? 

Idag är en dag jag är uppmärksam på min historia och vad det eventuellt kan påverka min närvaro här och nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948