Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 8 maj 2016

Varje dag utmanas vi

Livet är det som pågår här och nu. Fylld av vår egen historia agerar vi varje dag med utgångspunkt från vår historia det är så vi tänker att vi överlever. Historien är vår läromästare för att inte begå samma misstag igen där vi senast upplevt fara. Vi lär oss att kontrollera världen och vi lär oss att bemästra faror så att vi har chans att överleva kanske på sikt leva. Vi skapar personliga strategier och överlevnadskit som vi lär oss att använda. Eftersom vi fortfarande överlever, kanske dock inte alltid lever, så har det varit framgångsrikt. Strategierna vi funnit kan se ut på det mest besynnerliga och olika sätt men var och en som valt dessa vet att de fungerat då när de behövdes. Kanske inte nu men då var de avgörande. Strategier som fick oss att slippa känna rädsla av olika slag. Smärtan kunde vi stå ut med men rädslan kändes som den skulle bli förödande. Därför valde vi oss själva som redskap för att avleda, för att plåga eller rent av sakta förgöra för att rädslan inte skulle komma tillbaka. 

Vilken rädsla tänker du då? Det vet bara du och det är bara du som vet om dina strategier fungerade och vilka konsekvenser det får eller fått för dig idag. 

När man står utanför och ser detta drama är det uppenbart vad vi barn gör för att hantera det som sker. För de som är i dramat är våra ögon täckta av svarta  bindlar.

Mina strategier ledde mig till ett ensamt liv. Enda vägen därifrån är att förändra mina egna strategier radikalt. 

Varje dag utsätts jag för dessa utmaningar där min ryggrad direkt styr mig vad jag ska göra men där jag sakta sakta behöver tvinga mig själv att göra på ett annat sätt för att jag vill förändring min nya framtid. Få andra att växa istället för att försvaga. Möta av kärlek istället för rädsla. Göra mitt eget jobb istället för att bli bekräftad av att göra andras jobb. Släppa taget istället för att kontrollera. Bli en go gubbe istället för en sur gubbe. 

Vad utmanas du med varje dag i möte med andra? 

Idag är en dag hela jag är go. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948