Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 27 oktober 2013

Bödeln, hjälparen och offret

När är jag balanserad och när är jag destruktiv i mitt förhållningssätt? Ja det kan bara jag avgöra och jag lär märka när det blir fel. Ibland tar det lång tid att märka att det får konsekvenser för mig.

Jag antar olika roller och de roller jag har kan vara olika dominerande beroende på vilken strategi jag valt i livet så här långt. Alla roller har fördelar och är goda men de har även avgörande nackdelar som jag behöver vara uppmärksam på.

När jag märker att livet upprepar sig på ett negativt sätt kanske jag behöver se över vilka strategier jag har och om det finns anledning att göra förändringar.


Låt mig förklara tre olika karaktärer som är sina motsatser. Detta nedan är taget ut en bok som heter "Nu har det skrivits en bok om manligt, kvinnligt, mänskligt" :

- Gränssättare/Förföljare/Bödel
En person som är duktig på att sätta gränser upplevs som ambitiös, rättvis och tydlig. Om beteendet överdrivs övergår personen från att vara balanserad och duktig på gränssättning till att bli en hänsynslös, självisk, och dominant förföljare.


- Stödjaren/Hjälparen/Räddaren
En stödjande person är i balans tjänstvillig, omtänksam och serviceinriktad. När beteendet dras till sin spets övergår personen till att vara självuppoffrande, beräknande och daltande.


- Den Ödmjuke/Offret
En person som är tillitsfull, anpassningsbar och följsam kan upplevas som ödmjuk och behaglig att umgås med, men om de här beteendena går till sina ytterligheter, övergår personen till att vara självutplånande, överanpassad och mesig.


Dessa strategier lever som motsatser och nära varandra. Många av oss kan kan skifta mellan de olika karaktärerna. Visa av oss skiftar i perioder, andra oss skiftar hela tiden och vissa av oss håller sig fast vid en och samma karaktär. Allt styrt av det beslut vi fattade en gång i tiden som gjorde att det gav oss fördelar.


Jag har en karaktär som varit tydlig och det har varit den dominerande, men jag har även hjälparen och offret som delar i mig. Alla karaktärerna i mig är en del av mig och det är sedan mitt val vilka jag vill ska synas mer och som jag använder mig av. Det är också upp till mig hur jag vill använda mina egenskaper, på ett gott sätt eller på ett mindre gott sätt.


Vilka strategier har du valt i ditt liv? Är det bra för dig eller inte? Kan du ändra på dessa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948