Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 5 oktober 2013

Tillit till mig själv

När jag är rädd, när jag har svårt med tillit till andra och saknar en tillräckligt bra självkänsla har det oftast sin grund i min historia. Jag har upplevt saker, trott på andra och gjort mina definitioner om vad vad jag är, vad jag kan och vad jag gör. Allt detta har definierat mig med min goda vilja. Jag har tillåtit mig att bli definierad även fast det handlade om när jag var ett litet barn. Jag har haft tillit och det har öppnat portarna till mitt inre.

När jag får brist på tillit, brist i min tidiga anknytning, får jag en annan definition av mig själv som jag sedan väljer att fortsätter att leva med. Hur tokigt det än låter så är det mitt val hur jag vill definiera mig. Jag tror på det andra förmedlar, tar det för en sanning och definierar mig själv utifrån det. Värde, utseende, förmåga osv.

När min egen tillit till mig själv finns i mig har jag svårt att skapa tillit till andra. Jag blir rädd, tror mig inte kunna sådant andra kan, tappar förmågor jag egentligen har, blir mörkrädd, rädd för andra, rädd för vad som ska hända, ja rädd för det mesta. 

När min tillit brister är min känsla att vad som helst kan hända mig. Det saknas ett naturligt skyddsnät runt omkring mig, skyddsnät jag kanske inte hade som barn.

Som vuxen har förutsättningarna jag levde med som barn försvunnit men jag fortsätter att använda mig av samma strategi, samma sanningar och samma konsekvenser som när jag var barn. Mitt beteende är kvar men orsakerna till strategin och beteendet från början har försvunnit. Jag är vuxen men agerar i min tanke, i mina känslor och mina handlingar som om jag fortfarande var barn.

När min tillit till andra brister behöver jag möta mig själv och se vad i mig som gör att jag saknar tillit till mig själv. Jag behöver granska mina strategier och mina karaktärsdrag. Jag behöver se min del i det som sker i mig och vilka sanningar jag bär på och beteende jag lagt mig till med. Jag behöver se min del utan fokus på vad andra gjort eller gör. Bara min del. Den delen som jag har möjlighet att förändra. Allt annat står utanför min kontroll och hjälper mig inte heller i min egen utveckling.

Tillit till andra kan jag ge när jag har tillit till mig själv.

Hur ser det ut för dig. Kan du känna tillit till andra? Har du haft brist på tillit och i så fall hur gjorde du för att hitta rätt?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948