Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 14 oktober 2013

Fokus på det goda

Igår spelade vi vollyboll. Första matchen denna säsongen. Vi gubbar var ringrostiga och dåligt tränade. Laget som stod på andra sidan nätet såg taggade ut. Bra smachar och bra rörlighet. Vi kände oss för, strechade lite slog lite bollar. Låg entusiasm, lite trevande. Ovanligt pirrigt även fast vi hållit på och spela i mer än 30 år. Vi har haft vår glansdagar men tycker om att hålla igång och senaste åren enbart hållit oss kvar i divisionen. 

Hårt ut. Första set ingen höjdar men vi plockar poäng. Men motståndet övertygande och var och en av oss känner misslyckandet även fast det kanske var förväntat. De är sex vi är fem på plan, det brukar ofta vara så att vi är en eller två man färre. 
Första set förlorar vi även fast vi får till en och annan bra boll. Deras setseger övertygande. 5- 24. De slappnar av vi taggar upp. 
Under första och andra set så är jag på och berömmer allt vi gör och intalar att vi klarar det. Alla bra bollar är en seger och alla sämre bollar är en seger för vi var där. 

Inget är fel allt är rätt. I allt vi gör finns det något bra. 

Några av oss har en tendens att fastna i det dåliga. Känner oss nere i misslyckandet och känslan av att vi inte lyckas göra så gott vi kan. Men det är precis vad vi gör. Vi gör så gott vi kan det är gott nog. 

Med focus på det som är bra startar vi andra set. Lagledaren tycker allt är fel men vi släpper tanken och focuserar på en sak som vi kan förbättra. Rörligheten. Alla focuserar på rörligheten i andra set. 

Vi tar ledningen men faller snabbt tillbaka.  De är bättre just nu men de är inte omöjliga att slå även fast vi är en man mindre. 

Andra set blir som första men med en skillnad, vi tycker det nu är kul och är där vi ska även fast bollen inte går vår väg. Vi rör oss mer som vi sagt och vi är där vi ska vara som oftast. Alla gör sitt bästa igen och vi kämpar och vi har kul. 

Jag peppar alla och alla gör bra ifrån sig även fast vi inte får våra poäng och missar våra blockar, våra smachar eller en och annan servmottagning. Vi jobbar och rör oss och vi visar att vi kan. 

Motståndarlaget slappnar av och tycker att det är lätt att spela, de leker. För oss är det på allvar men det är kul. 

Vi tar in några poäng. All seger är fantastisk även misslyckanden och vi talar om det högt för alla och för motståndarlaget.  Alla har ett fokus och känner att varje insats är en bra insats. Det är lätt att klanka ned på misslyckandet men vi focuserar inte på det utan på att vi försökte. Vi agerar som vinnare oavsett om vi vinner eller inte. 

Fler poäng blir våra och skillnaden är inte omöjlig. Vi kan kanske vinna andra set och därmed få spela ett tredje och avgörande. 

Jag far omkring till alla och peppar. Talar om hur bra de är och att detta är något de kan. Bara rutin. Alla får en personlig coachning under matchen. 

Poäng efter poäng blir våra. Skillnaden i poäng finns men varje poäng är en seger. 

Vi får bra servrar. Vi gör saker som för oss nästan är omöjliga. Hur är det möjligt. Alla känner seger i blodet. 

Matchen slutar 24-19. Vi gjorde det. Vi spelade vårt spel även fast det blev set och matchboll för det andra laget och seger. Vi kämpade med att stärka vår tanke och få en bra känsla vilket ledde till handlingar som gav resultat. Inte seger i matchen men seger för var och en i vårt lag. 

När tankens felar för oss drar den gärna ner oss istället för lyfter oss. Har vi problem, mår dåligt och inte hittar en väg ut är det oftast på grund av tankefel. Vi tro omöjligt istället för att vi tror möjligt. Självkänslan spökar i oss. 

I detta fall handlade det om att ändra tanken för att ändra känslan vilket skapade en möjlig handling. Vi gjorde så gott vi kunde med en seger. Varje tendens till att klanka ner på oss själva möttes av ett beröm. Det finns alltid ett beröm i varje handling. 

Oavsett våra egenheter, personligheter, tillfälliga tillstånd och skavanker lyfte laget sig och lämnade planen med en seger även fast vi förlorade poäng. Vi visade att vi kan. 

Fastnar du ibland i negativt tänkande och klankar ner på dig själv? Om, hur gör du för att vända detta? För dig som inte kan vända det, hur gör du för att leva med det? 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948