Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 24 oktober 2013

Hemlig

Hemlig var mitt sätt att klara mig själv. Hemlig var också att ha många dörrar öppna och skapa möjligheter för mig. Det låter bra men det var det inte för jag blev hemlig för mig själv med. 

Hemlig gjorde mig ensam. Hemlig gjorde mig dold. Hemlig gjorde mig onåbar. Hemlig gjorde mig till slut ointressant. Hemlig skapade högmod. Hemlig visade att jag inte behövde andras hjälp. Hemlig gjorde att andra hade åsikter om mig jag inte kände till. Hemlig gjorde att jag bar på så mycket själv. 

När jag arbetar med mina kunder använder jag mig bl a av ett test som heter Joharis fönster. Det beskrivs lättast på detta sätt:

Joharis fönster beskriver just ett fönster, en fyrkant med två streck som delar fyrkanten i fyra rutor som kan variera i storlek beroende på resultat av testet.

Öppna fältet- visar det jag och andra vet om mig.
Fasaden- visar vad jag vet om mig men inte andra.
Blinda fältet- visar vad andra vet om mig men inte jag vet. 
Okända fältet- visar det varken jag eller andra vet om mig.

Är jag hemlig och har ett stor fasad får det inte enbart konsekvenser för andra utan det påverkar även min kunskap om mig. 

Har jag ett stort öppet fält kommer det automatiskt att minska både min fasad, det blinda fältet och det okända fältet. 

Det är bra att ha en viss fasad och inte vara helt öppen. 

När jag började arbeta med mig själv var jag mycket hemlig och hade därmed stor fasad. Det gjorde att jag fick en massa negativa konsekvenser. 

Allt eftersom jag fått mer insikter om mig själv har min fasad minskat och även mina hemliga manér. Det har också ökar min relation till mig själv och andra.

Hur hemlig är du? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948