Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 2 december 2015

Alla kan bli besatta

En besatthet som många har erfarenhet av är besattheten att bli förälskad i någon. Vi blir på något sätt sjuka och har inget annat framför ögonen än den som vi är förälskad i. Vi slutar äta, vi kan inte koncentrera oss i annat och tankarna handlar bara om den vi är förälskad i. Omgivningen brukar oftast se denna besatthet som väldigt tydlig men vi uttrycker det inte som besatthet utan som just förälskelse. På samma sätt kan det bli när någon gör slut i en relation eller beter sig bedrägligt. Vi kan bli helt besatta av att bli lämnad, avvisad och lurad. Vi fastnar i ett spår av att vara ett offer och utsatt. Även detta ser omgivningen efter ett tag och förstår och ser att personen har fastnat i ett besatt ältande.Oftast kan just besatthet uppfattas som just sjukligt och det kanske det också är i en mening just när det pågår.

Besatthet kan uppträda i så många olika andra skepnader.  Det handlar inte enbart om kärleksbekymmer. Besatthet är också egentligen ett symtom och inte en orsak. Symtom som dessa kan visa sig i olika typer av beroende som alkohol, droger, kärlek, bekräftelse, sex, mat, sockerberoende, träningsberoende, städmani, rökning, jag egentligen alla typer av beroende eller beteenden som blir ett problem för oss. Besatthet som inte skapar problem är per dedinition inte ett peoblem, däremot. 

Som jag sa tidigare är besattheten i sig inget annat än ett beteende (symtom) på ett bakomliggande problem (orsak). I kärleken blir det tydligt, särskilt när "sjukligheten" består och det mer handlar om att jag inte själv känner mig hel utan behöver den andra för att leva genom den andra eller för att komplettera mig själv. Jag projicerar mitt välmående genom någon annan. I kärleken brukar detta bli mer tydligt när den andra inte fullt ut bekräftar samma känslor, beroende och inte vill vara denna katalysator och komplement. Då kan det istället uppstå andra beteenden som är en del av besattheten som visar sig i form av stalking, svartsjuka och ilska. 

Under många år, så här efteråt, kan jag se hur min egen besatthet styrde mig. Jag kunde bl.a känna mig förälskad av någon som definitivt inte var intresserad av mig och där jag kunde känna att jag hade svårt att släppa taget. Samma var det i relationer där kvinnan gjort slut. Jag känner så här efteråt att mycket handlade för min del om brist på kontroll och att jag inte fick det så som jag ville. Förmodligen handlade det också om projicering i någon form där jag själv saknade kraft att känna mig hel utan någon annan. Lösningen på ensamhet blev relation, när relationen brast eller inte fungerade eller blev bekräftad smög sig ensamheten på. 

Besattheten fyller en funktion på ett bakomliggande problem. Den fyller upp oss med något för att slippa känna något annat. 

Har du egna upplevelser av besatthet som du varit med om eller som du själv kanske rentav befinner dig i? Hur påverkar ellerpåverkade det dit liv? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948