Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 5 december 2015

Dåliga samveten dödar

Saker vi önskar eller känner att vi måste göra men inte gör. Saker vi tänker att vi "glömt göra" eller låter bli att göra har alla något gemensamt. De tär alla på oss inom oss och får oss att känna att vi har dåligt samvete. 

Dåligt samvete är något som tär på oss och får oss att tappa vårt fokus. Det blir som vi ständigt går och bär på det till dess att vi gör något åt det. Vi hittar olika sätt att smita från det men det finns bara ett sätt att bli fri det. Ett sätt och det är också det lättaste och mest självklara, ändå går vi och drar på dessa dåliga samveten och låter de dåliga samveten uppta vår tid och vårt nu. 

Befrielsen från de dåliga samvetena har en och samma lösning. Lika enkel som den är sagd. Gör dig av med dessa genom att göra det du har dåligt samvete för att du inte gjort. Berätta dina tankar och dina känslor och gör något åt det. 

Jag kan själv känna vilken befrielse det är att få göra det för att bli av med det. Ett sådant bra exempel är en parkeringsbot. Det smärtar mig att jag fått den och jag förstår att det var mitt fel och mitt slarv. Så länge jag inte betalt den tar den upp en del av min hjärna och besvärar mig. Jag blir påmind om det jag gjort fel, om och om igen och jag plågas mer eller mindre av det som jag gjort. Befrielsen kommer när räkningen är betald. Då är det som det blir ett tomrum som kan fyllas med något gott istället för det dåliga. I samma sekund jag trycker betala i appen så är den negativa känslan borta. 

På samma sätt tänker jag det är med allt som vi går och bär på. Saker som inte blivit gjorda, telefonsamtal som vi inte ringt, lögner vi fortfarande bär på, ursäkter som inte blivit sagda, service vi inte gjort, projekt som bara blir ord men saknar handling, saker som vi skjuter på för de känns betungande, löften som aldrig infrias, människor som vi gör besvikna inklusive oss själva.

Tankar och känslor som vi bär på som aldrig leder till handling eller som vi skjuter framför oss tär oss innifrån och har bara en väg att gå för att vi ska bli befriade och det är att få ut dessa och låta dessa leda till en handling. Allt annat dödar oss sakta. 

Det är därför vi ska vara mindre hemliga, mer reflekterande och mer agerande.

Har du saker inne i dig, tankar eller känslor som du går och bär på och som du burit på allt för länge? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948