Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 23 december 2015

Julafton är bara en torsdag

Julafton är i år en torsdag, en vanlig torsdag som de flesta råkar vara lediga på. Det är en torsdag men vi gör den till något mer. Vi upphöjer den till något fantastiskt. Något som inte får misslyckas och som vi fyller med förväntningar som bara ska infrias. Vår längtan är så stark och vi kämpar så hårt för att nå den jul vi vill ha eller den jul vi aldrig hade. Vi lägger ner all kraft och ökar samtidigt sannolikheten att allt kommer att misslyckas. 

Det är i år bara en torsdag. En dag som alla andra med en morgon, en lunch, en middag och en kväll. En torsdag då vi råkar vara lediga. 

Jag brukar säga att det finns en dag på året du ska se till att inte vara ensam hemma och det är just julafton. Varför ska du plåga dig med det. Varför ska du utsätta dig för de negativa tankar som kommer att komma. Ut och möt andra, jobba, var volontär andra behöver dig. Hitta andra att umgås med de finns. Det kommer aldrig att bli den jul du vill ha för det är alltid något som inte kommer att stämma. Du kommer att ha svårt att bli nöjd. 

Det bästa med julen kan jag ibland känna  är när den är slut. När stressen lagt sig och det bara är att slappna av och njuta. Äta rester och känna vad härligt det är att allt blir normalt igen. 

Julen kan vara en påminnelse för oss om hur svårt det är att leva men att det samtidigt finns hopp. Hopp om att det finns godhet, förlåtelse och en välsignelse. Tro att livet finns där också för mig. Kärlek till alla även till de som visar mig ryggen. För det är precis det julen handlar om. Vi firar i den kristna tron att Jesus kom till världen för att frälsa oss från ondo. 

Vi behöver inte vara religiösa för att ändå tro på ett budskap och hitta sådant som får oss att känna hopp. Jag är inte religös men jag uppskattar andligheten och tror på kunskapen och budskapet. Jag har varit väldigt emot koppling till Gud och allt det, men när jag utbildade mig till terapeut och senare läste innebörden i det som olika religioner står för kunde jag se likheter och att mycket handlade om budskap och förhållningssätt. Gammal beprövad kunskap. Idag uppskattar jag att jag fått förmågan att se detta. 

När vi saknar hopp, tro och kärlek kommer vi att göra allt för att finna det. Det är därför andra även är beredda att offra sina liv. Offra sina liv för att få det de alltid kanske saknat. Hopp, tro och kärlek. Vem är jag utan det?

Jag vet, i mitt arbete som terapeut att det finns människor som tvivlar och är beredd att göra vad som helat för att slippa lida. Vad som helst för att få tillbaka den kontroll de tror de tappat. När de är beredda till detta vet jag också att denna kraft är deras första steg för att återfå det de saknar. Det är när vi är i botten det bara finns en självklar väg.

Bloggen fortsätter men jag vill så här ändå dagen innan julafton önskar er en härlig torsdag och jag vill att ni gör allt som står i er egen makt att ta hand om er och ge er all den kärlek som jag vet finns inne i er till er själva. Jag vet att det finns andra där ute som behöver få tillgång till den kraft ni alla bär på.

Kramar Johan 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948