Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 8 december 2015

Tystnad är kraftfull

Tystnaden var skrämmande och obehaglig. Den visade mig tristessen och meningslösheten. Den varnade mig för det okontrollerade och det obehagliga. Jag såg när tystnaden väckte upp ilskan och besvikelsen. Det var också i tystnaden jag mötte mina tanka och känslor och där jag fann lugnet. 

Först senare förstod jag att tystnaden och det enskilda också var en trygghet och inte bara en flykt. 

För att undvika det tysta har jag i vuxen ålder fyllt tystnaden med min egen röst och mina kommentarer. Det är som jag velat förekomma. Samtidigt har jag tyvärr också använt tystnaden, på samma sätt som jag lärde mig som barn att man gjorde, när situationen var pressad och när jag inte vågade säga det jag egentligen ville säga. I det senare läget blev jag en "copy paste" från hur det hade varit. 

Idag lär jag mig att tystnaden är just bara tystnaden. Det blir tyst och jag har chans att lyssna. Det blir tyst och jag har chans att reflektera. Det blir tyst och jag kan känna och tänka men också skapa en inre tystnad vilket är befriande.

När jag är tyst har andra chans att fylla rummet. Då har jag chans att ge andra utrymme och möjlighet att lära mig det andra tänker och känner. Först då har jag möjlighet att lära mig något nytt. Om jag själv fyller tomrummet kommer jag till slut att bli fattig och svältfödd på nytt inflöde. Jag är bara en väldigt liten del av något mycket större.

Jag vet att det är svårt och att det kräver mycket av mig själv att just bara lyssna. Inte för att hjälpa. Inte för att dominera. Inte för att konkurrera. Inte för att ersätta. Inte för att kväva. Inte med ett dolt bakomliggande syfte. Inte för att blockera eller förhindra. Bara lyssna och vara tyst.

Med tystnaden kan jag skapa mycket. Jag minns att jag satt i en samtalsgrupp för några år sedan och det var en person där som talade väldigt mycket. Jag tänkte flera gånger gå in och styra upp situationen som samtalsledare men valde att vara tyst. Efter ett tag hörde mannen bara sin egen röst och upptäckte vad det var som var hände. Då tystnaden han.

Vad har du för förhållande till tystnaden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948