Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 27 december 2015

Just bara för att jag vill

När ett år är på väg att gå mot sitt slut kan det vara bra att göra ett bokslut. Jag gör så. Ett bokslut för att se vad som var bra, vad jag lärt mig, vad jag vill göra om och vad som varit mindre bra. Det känns bra att summera och dra slutsatser. I detta ligger givetvis också att se min del i allt som hänt. Bokslutet hjälper mig att avsluta året och faktiskt minnas vad som hänt som kan vara viktigt för mig. 

På samma sätt skriver jag sedan ned vad jag vill med det nya året. Vad jag vill känna, tänka och göra. Jag kan då också lägga planer när vissa saker ska vara klara unde året. 

Fördelen med allt detta är att jag på ett medvetet kontrollerat sätt lämnar året som varit bakom mig och att jag öppnar det nya året på ett målmedvetet sätt. Jag lär mig med detta att jag äger det som skett och det som ska ske. Det finns annars en risk att jag tror att saker bara har skett och sker vilket givetvis är en lögn. Jag kan påverka mer än vad jag någonsin har insett och att arbeta med det som skett och det jag vill ska ske är ett sätt att medvetandegöra detta.

Som ett resultat av detta får jag reda på vad jag faktiskt gjort och kan stämma av det med det jag ville skulle ske under året. Jag har också möjlighet att smida nya planer för året som kommer. Det viktigaste är att förstå att året kan utvecklas på ett medvetet sätt om jag vill det, inte bara fokusera på alla mina misslyckanden. För visst har det varit så att allt inte hänt som jag önskat, men då finns det alltid en förklaring till det. En sådan förklaring kan vara att det kanske inte var tillräckligt viktigt för mig att prioritera det. Eller det faktum att det var något jag behövde lära mig. 

Egentligen finns det inga misslyckanden alls utan enbart lärdomar. Oavsett om det är jag eller andra som gör saker som påverkar mig har jag alltid saker att lära. Läran om att lyckas eller läran om att lyckas mindre bra. När jag lyckas mindre bra kan jag lära mig två saker, antingen öka min rädsla eller se min del i det som sker och arbeta och förfina den delen till nästa gång. 

I varje stund äger jag alltid mig själv. Jag fattar mina egna beslut och jag får själv helt och hållet ta konsekvenserna av det som sket. Ingen eller inget är orsak till hur mitt liv utvecklas mer än jag själv och mina beslut. Både vad gäller hur saker har utvecklats och kan utvecklas. Jag bestämmer i varje stund hur jag både mentalt och känslomässigt ska förhålla mig till det som sker. Allt detta styr sedan medvetet mina tankar och känslor till det som sker. 

Så sammanfattningsvis vad hände och vad vill jag ska hända. 

Händer saker bara i ditt liv eller ser du att du har en egen del i det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948