Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 14 mars 2016

Beteenden sitter kvar

Vi kan ha kommit till pudelns kärna och vi kan kan ha gjort upp med vår historia. Ändå kan gamla beteenden spöka som den gamla ventil det var. Beteenden blir en rutin som farligt nära kan startas upp igen och bli ett beroende. Beteendena är så inövade och inlärda, ja lite som att lära sig cykla, vi slutar aldrig att glömma hur man gör. Kommer de rätta förutsättningarna för oss så pang sitter vi där med ett påkopplat beteende. Vi vet att det inte funkar men ändå gör vi det. 

Vi slutar vara just så där närvarande och istället kopplar vi på beteenderutinen. Rätt tid, rätt plats och rätta förutsättningar.

Enda sättet att inte kliva ur sina destruktiva beteendena är att ha rutiner och att göra dessa. Inte tro att vi är friska utan fortsätta att göra det vi vet fungerar och avstå ifrån det som triggar oss att kliva på och som vi vet inte fungerar. 

Nu tänker ni att jag talar om beroende som sex, alkohol, droger och liknande men nej eller jo även detta. Det handlar också om arbetsnarkomani, tärningsnarkomani, bekräftelsenarkomani, trygghetsnarkomani, relationsnarkomani, flyttnarkomani, åsiktsnarkomani, resenarkomani osv. Jag kan fortsätta men jag tror att ni förstår vad jag menar. Allt det som får oss att inte vara närvarande här och nu med våra tankar och känslor utan där vi flyr iväg av någon anledning. Det finns så mycket att fly från, sanningen är en sådan, sanningen om oss själva. Kanske är det just den som smärtar oss mer än något annat. Bilden av oss själva och den vi egentligen är. 

Jag är den jag är just nu med mina brister och styrkor. Jag älskar mig trots detta eller kanske just på grund av detta. Jag har mina bra dagar och jag har dagar som är mindre bra, så är det och just att det är så är för att det är just jag. Andra kanske har förstått att det är så, det gäller bara att jag ska förstå det också. Särskild när det är de mindre bra dagarna. 

Jag har några beteenden som verkligen sitter fast i mig; snackar och drar åt mig uppmärksamhet och att jag kliver in i att kontrollera på olika sätt. Jag har ett antal till som jag verkligen ska hålla mig ifrån. Allt detta istället för att bara släppa på tyglarna. 

Vad är det för beteenden du har lätt att kliva tillbaka i? 

Idag är en dag jag är bara här och nu och det är ok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948