Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 12 mars 2016

Skulden håller mig kvar vid då

Ja du gjorde fel eller så var det den andra som gjorde fel. Det enda vi kan ta på oss är den del som vi själva har möjlighet att påverka. Vi kan granska oss själva och titta på det som var vi då och betrakta vad vi gjorde. Det är en handling vi gjort men det är inte vi. Handlingar som var bra eller var mindre bra kanske rent av dåliga. Det finns handlingar men de definierar oss inte. Det finns de som fått stå ut med våra handlingar men de definierar inte heller dessa personer. Handlingar är sådant som skett av någon anledning och ofta kanske alltid i affektion. "Förlåt mig för jag vet inte vad jag gör." Just i den stunden så är det precis på det sättet. Jag är inte medveten om det då men det är just så det är. Jag vet verkligen inte vad jag gör men däremot vad jag har gjort. 

Så bär ingen skuld eller skam varken om vi är en förövare eller ett offer. Det kommer aldrig att leda oss framåt. Skuld och skam strävar enbart till att hålla oss kvar i vår historia och hålla oss långt bort från att vara närvarande här och nu. 

Det finns olika sätt att slippa känna skuld. Ett sätt är att försöka glömma det som hänt vilket oftast, kanske alltid blir helt misslyckat. Ett annat sätt är att älta skulden utan att göra något åt den vilket också håller oss kvar i det som varit. Ett tredje sätt är att skylla på någon annan i tron att det ska vara en lösning vilket oftast får vår egen skuld att sätta sig djupare i oss själva. 

Det bästa sättet att börja med, för att inte känna skuld är att bara inte känna skuld. Knepet för att komma dit är att göra upp med skulden eller skammen för den delen. Skulden kräver en ursäkt och skammen ett förlåt till någon annan. 

När alla utan undantag är beredd att släppa taget om det som var finns det ett liv efter det som varit. Detta är inte en mans jobb utan bådas arbete även fast jag själv enbart behöver ta hand om min del. 

Jag märker att när jag kan släppa min egn skuld och skam ökar mina egna möjligheter att både hjälpa mig själv och vara tillgängliga gör andra. Allt annat leder mig fel.

All skuld är gammal därför vill jag inte bära på den.

Hur gammal är din skuld och skam? Eller har du hittat ett sätt att släppa?

Idag är en dag jag ska vara öppen för att se min del för att frigöra mig från min skuld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948